zondag 17 november 2013

Oekraïense en Poolse steden willen meer toeristen

Drie West-Oekraïense steden zijn een grensoverschrijdend samenwerkingsverband aangegaan om het toerisme te stimuleren met drie Oost-Poolse steden. Het gaat aan Oekraïense zijde om Lviv, Ivano-Frankivsk en Kolomnjia en aan Poolse zijde om Lublin, Zamosc en Przeworsk.Het is de bedoeling dat er een kaart komt van het gebied dat de zes steden omvat en er moet stadsgidsjes in zeven talen worden gemaakt. Ook komt er betere bewegwijzering.

De gemeentebesturen van deze zes steden gaan samen audiotoers gaan ontwikkelen, rondleidingen waarbij bezoekers audioapparatuur mee krijgen op hun tocht door de stad. Dat is vooral van belang voor de kleinere steden, want alleen Lviv en Lublin mogen tot de grotere steden gerekend worden.

De populairste twee zijn Lviv en Zamosc, alle twee door Unesco onderscheiden als werelderfgoed. Toch doet slechts 30 procent van het bezoek aan deze steden aan georganiseerd toerisme. Het is de bedoeling dat het aantal individuele bezoekers toeneemt en dat hun bezoek minstens twee dagen gaat duren. De zes steden hebben samen anderhalf miljoen inwoners en evenveel toeristen komen er jaarlijks op bezoek. Er zij zo'n 3.000 historische gebouwen en monumenten.

Oekraïne werd in augustus van dit jaar door door de internationale organisatie voor toerisme UNWTO tot goedkoopste toeristische bestemming in de wereld. Een toerist besteedde in 2012 gemiddeld 148 euro per bezoek. Andere goedkope bestemmingen waren Rusland met 323 euro en Saoedi-Arabië met 400 euro.

Bron: Worldwide News Ukraine

Geen opmerkingen: