zondag 17 november 2013

Raiffeisen Bank International wil Aval Bank verkopen

Raiffeisen Bank International (RBI) wil zich volgens het persbureau Reuters terugtrekken uit Oekraïne. De verkoop van de Oekraïense bank Aval moet 2 miljard euro opleveren, waarmee staatssteun terug kan worden betaald en wordt voldaan aan de nieuwe Europese regels voor een minimum aan kapitaalreserves. Aval Bank kreeg 1,75 miljard euro staatssteun.

Volgens woordvoerder Karl Sevelda hebben zich in het verleden geregeld kopers gemeld voor Aval dat afgelopen jaar 33 miljoen euro winst maakte. Het zakenmagazine Forbes melde recentelijk nog dat er twee kopers waren. De verkoop van Aval kan profijtelijk zijn voor RBI, aangezien de aankoop van ruim 1 miljard Amerikaanse dollar in 2005 inmiddels volledig is afgeschreven.

RBI trekt zich niet als eerste terug uit Oekraïne, want concurrent Erste Group Bank deed dat eerder al, terwijl Bank Autria overweegt de in 2008 aangekochte Ukrsotsbank weer van de hand te doen. Investeerders worden afgeschrikt door corruptie, maar meer nog door een dreigende handelsoorlog met Rusland.

RBI wil actief blijven op groeimarkten als Polen, Rusland en Roemenië, waar het de vierde speler is met een winst van 86 miljoen euro in 2012.

Bronnen: Kyiv Post, Reuters

Geen opmerkingen: