zaterdag 23 november 2013

Duizenden straat op in Kiev tegen afwijzen EU

In Kiev zijn vrijdagavond duizenden Oekraïners de straat opgegaan om te protesteren tegen de afwijzing van een verdrag dat de banden met de EU versterkt. De regering besloot donderdag om dat verdrag niet te tekenen. Een van de voorwaarden van de EU voor het sluiten van het verdrag was de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko. Het parlement verwierp donderdag een wet die het mogelijk zou hebben gemaakt dat ze naar Duitsland kon reizen voor een medische behandeling van haar ernstige rugklachten.

De demonstranten verzamelden zich op het Onafhankelijkheidsplein (inmiddels omgedoopt tot EuroMaidan) in Kiev. Ook in andere steden werd gedemonstreerd. Ze willen dat de regering van premier Janoekovitsj haar koers wijzigt en aansluiting zoekt bij het Westen in plaats van bij Rusland. Moskou had zware druk uitgeoefend op de regering van Oekraïne om af te zien van het verdrag met de EU.

Timosjenko zei vrijdag dat de EU de eis van haar vrijlating moet laten vallen als dat betekent dat haar rivaal Janoekovitsj het verdrag tekent. Volgens een woordvoerder van de EU is Janoekovitsj nog steeds welkom op een bijeenkomst in de Litouwse hoofdstad Vilnius waar het vrijdag getekend zou worden.

Voor zondag heeft de oppositie een grote demonstratie in Kiev aangekondigd. Voor zaterdag zijn geen protesten voorzien vanwege jaarlijkse herdenking van de Holodomor, de grote hongersnood in de winter van 1932-'33 waarbij onder het Sovjet-bewind tussen de 7 en 10 miljoen Oekraïners verhongerden. De Holodomor wordt massaal herdacht in Oekraïne. Veel mensen zetten vanavond een kaars voor hun raam, terwijl alle tv-zenders een brandend kaarsje bij hun programma's plaatsen.Bron: NOS

Geen opmerkingen: