donderdag 21 november 2013

Alle zes voorstellen Timosjenko weggestemd

Het parlement heeft donderdagmorgen alle zes voorstellen om de kwestie-Timosjenko op te lossen weggestemd. Geen van de voorstellen kreeg de steun van meer dan 195 parlementsleden, aangezien de fracties van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij zich onthielden van stemming.

Toch is volgens woordvoerder Volodimir Olieinik van de regerende Partij van de Regio's nog niet alles verloren. Zijn fractie blijkt bereid om nog voor de EU-conferentie in Vilnius volgende week donderdag en vrijdag een extra parlementsvergadering te houden als het alsnog lukt om tot overeenstemming te komen over de voorwaarden waaronder oud-premier Joelia Timosjenko het land (en de gevangenis) kan verlaten voor een herniaoperatie.

Olieinik zei donderdagmorgen dat de werkgroep die een oplossing zoekt nog altijd werkt aan een wetsvoorstel waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Het wetsvoorstel voor verbetering van de Kieswet werd door 365 van de 450 parlementsleden gesteund. Het was de tweede stemming over het voorstel dat voor eerlijker verkiezingen moet zorgen. President Viktor Janoekovitsj kan het met zijn handtekening definitief maken.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: