donderdag 14 november 2013

VS wil dat Oekraïense kans niet laat liggen

Amerika heeft de Oekraense regering en het parlement opgeroepen om een historische keus te maken door voor een Europese koers te kiezen in het belang van 45 miljoen Oekraïners. Niet in het verleden blijven hangen, maar naar de toekomst kijken. Victoria Nuland, de tweede onderminister voor Europese en Aziatische zaken, verklaarde dat donderdag tegenover de Noord-Atlantische Raad. Ze voegde haar persoonlijke opvatting aan toe dat zij 25 jaar lang optimistisch is gebleven ten aanzien van Oekraïne. ''En ik ben niet van plan die houding nu op te geven.''

De Oekraïense oppositie heeft de buitenlandcommissie van de Europese Unie donderdag opgeroepen om komende maandag nog geen definitief oordeel te vellen over het associatieverdrag. Oekraïne moet nog een kans krijgen om aan de voorwaarden te voldoen. De oproep was ondertekend door fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek van Timosjenko's Moederlandpartij en de partijleiders Vitali Klitsjko van Oedar en Oleh Tiahnibok van Svoboda.

De Oekraïense ambassadeur voor de Europese Unie deed ook een oproep. Kostiantin Jelisejev sprak donderdag zijn vertrouwen uit dat het alsnog lukt om te voldoen aan de voorwaarden van de EU, in het bijzonder het creëren van een eerlijke rechtspraak. Net als de Amerikaanse diplomaat Nuland sprak ook hij van een historische kans. Het wordt er niet beter op in Oekraïne als de EU het associatieverdrag alsnog afwijst, aldus Jelisejev.

Minister van buitenlandse zaken Leonid Kozhara liet donderdag weten dat uitstel van het associatieverdrag zijn land geen goed gaat doen. ''Als het nu niet doorgaat, dan wordt het nooit meer wat'', aldus de minister die er op wees dat het parlement weliswaar allerlei 'Europese' wetgeving heeft aangenomen, maar dat het zonder het associatieverdrag geen zin heeft om die wetten ook daadwerkelijk uit te voeren. Is dat inderdaad het geval, dan is Oekraïne er niets mee opgeschoten en heeft het de binnenlandse politieke verhoudingen alleen maar verdere op scherp gezet.

President Viktor Janoekovitsj liet tijdens een werkbezoek aan de stad Zaporizjia weten dat wat hem betreft geen uitzonderingspositie gecreëerd dient te worden voor oud-premier Joelia Timosjenko. "Alle gevangenen in ons land moeten gelijk behandeld worden'', aldus de president.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: