donderdag 21 november 2013

Oekraïne ziet voorlopig af van associatieverdrag

De Oekraïense regering heeft donderdag de voorbereiding van het associatieverdrag  met de Europese Unie opgeschort. Eerst moet worden overlegd met Rusland en de andere landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) over de terugval in handel met die landen en de compensatie daarvoor. President Viktor Janoekovitsj verzekert intussen dat Oekraïne blijft werken aan zijn integratie in de Europese Unie. 

De EU en Oekraïne zouden volgende week op een topbijeenkomst in Litouwen een associatieakkoord ondertekenen. De Europeanen vroegen wel dat Oekraïne ermee zou instemmen dat de gevangen oppositieleidster Joelia Timosjenko naar het buitenland zou mogen afreizen voor medische zorgen.
Het Oekraïense parlement kantte zich donderdag echter tegen die overbrenging. De Europese Commissie liet even later verstaan dat eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle dezelfde dag nog naar Kiev zou reizen in een poging om de situatie te deblokkeren. Enkele uren later deelde de Oekraïense regering echter mee het associatieakkoord in de koelkast te zetten.

In een decreet van premier Mikola Azarov heet het dat Kiev de voorbereiding opschort om 'de nationale veiligheid te verzekeren en de economische relaties met Rusland te herlanceren'. Bovendien stelt Oekraïne de Russen en de Europeanen voor om een gemeenschappelijk handelsoverleg op touw te zetten.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder op de dag al verklaard dat Moskou overleg wou plegen met Europa en Oekraïne vooraleer een akkoord te ondertekenen. Poetin ontkende dat Moskou zijn gewicht in de schaal gooit om de Europese integratie van Oekraïne te dwarsbomen.

Op bezoek in Wenen verklaarde Janoekovitsj dat Oekraïne aan zijn integratie in de Europese Unie. "Natuurlijk zijn er obstakels op deze weg. We moeten de problemen onderzoeken en nagaan of ze opgelost of vermeden kunnen worden."

Bron: De Standaard

Geen opmerkingen: