vrijdag 14 december 2012

Azarov's nummer twee laat premier in de steek

Terwijl alles z'n gangetje leek te gaan en premier Mikola Azarov zonder noemenswaardige tegenstand aan een tweede ambtstermijn kon beginnen, is er ineens een flinke scheur ontstaan in het bastion van de Partij van de Regio's. Azarov's plaatsvervanger, minister Valeri Chorosjkovski van Economische Zaken, verzet zich tegen diens herbenoeming en heeft z'n ontslag aangeboden.

Chorosjkoviski vindt Azarov niet in staat om de nodige economische hervormingen door te voeren en er voor te zorgen dat Oekraïne richting Europese integratie koerst. Een belangrijke opdracht voor Azarov is om een nieuwe miljardenlening los te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds. Dat is hard nodig, want er moet volgend jaar 9 miljoen Amerikaanse dollar aan lopende leningen worden afgelost.

Het IMF is de grootste schuldeiser, want die wil 6 miljoen dollar terug zien. De enige mogelijkheid om daar aan te voldoen, is een nieuwe lening van datzelfde IMF. Maar dat wil in ruil daarvoor wel economische hervormingen zien. De 45-jarige zakenman Chorosjkovski ziet niet dat Azarov dit voor elkaar krijgt.

Volgens de analist Timothy Ash van de Standard Bank geeft het aftreden van Chorosjkovski aan dat er sprake is van verdeeldheid binnen de Partij van de Regio's. Het nieuwe kabinet staat minder sterk, meent hij. "Chorosjkovski's aftreden duidt er op dat hij zichzelf een prominente rol had toebedacht bij het realiseren van de noodzakelijke hervormingen van de Oekraïense economie."

Tot die conclusie komt ook de politieke analist Volodimir Fesenko. ''Chorosjkovski heeft er vast op gehoopt dat het parlement Azarov's benoeming zou afwijzen, waardoor hij zelf premier kon worden. Maar het kan ook een politiek spel zijn waarbij Chorosjkovski de overstap maakt naar de oppositie en vervolgens daar de boel verziekt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2015.''

Janoekovitsj heeft al te kennen gegeven dat hij dan voor een tweede termijn gaat, terwijl onduidelijk is wie van de kant van de oppositie de strijd met hem aan gaat. 
Chorosjkovski heeft al een flinke staat van dienst. Niet alleen als zakenman, maar hij was al minister van Financiën, van Economische Zaken en directeur van de douane. Bovendien is hij bevriend met Dmitro Firtasj, een van de invloedrijkste industriëlen die bovendien flink heeft bijgedragen aan de verkiezingscampagne van president Janoekovitsj in 2010.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: