De waarnemers van de Raad van Europa constateren de nodige onregelmatigheden in hun definitieve rapportage over de parlementsverkiezingen van eind oktober. Daarmee is een smet geworpen op de uitslag, menen zij. Een aantal kandidaten gebruikte overheidsgeld, anderen konden niet goed aangeven hoe ze hun campagne financierden en in de berichtgeving in de media over de verkiezingen kwamen niet alle partijen even goed aan bod.
Positief zijn de waarnemers over de verkiezingsdag zelf die 'professioneel en rustig' verliep. Bij het tellen van de stemmen ging het vervolgens in een aantal gevallen goed mis. "Hierover spreekt de commissie haar verontrusting uit en constateert dat deze onregelmatigheden het hele verkiezingsproces hebben ondergraven'', valt in het rapport te lezen. De Centrale Kiescommissie verrichtte goed werk, maar besprak ook zaken achter gesloten deuren.
Ernstig vindt de commissie het ook dat overheidsgeld is ingezet in verkiezingscampagnes, terwijl regionale en lokale bestuurders zich nadrukkelijk met de campagnes hebben gemoeid, dat er nepkranten zijn verspreid met onjuiste, negatieve informatie over sommige parlementskandidaten. Ook werden cadeaus verstrekt, vooral door districtskandidaten. Een vorm van omkoping, aldus de commissie. Ook deden er nogal wat 'technische' kandidaten en politieke partijen mee, enkel om stemmen bij de concurrentie weg te halen. "Dit alles maakt dat het vertrouwen in de politiek afneemt.''
De commissie betreurt het dat oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister van Buitenlandse Zaken Joeri Loetsenko vanwege hun gevangenschap niet in staat werden gesteld om mee te doen aan de verkiezingen.
Over de presidentsverkiezingen van 2010 was de waarnemersmissie van de Raad van Europa verontrust over ''de rol van geld en van de oligarchen in de Oekraïense politiek in het algemeen en bij de verkiezingen in het bijzonder''. Nu stelt de commissie dat die invloed nog duidelijker merkbaar was tijdens de parlementsverkiezingen. ''Helaas zien veel Oekraïners het politieke gevecht als een strijd tussen diverse clans en hun financiële belangen dan een strijd tussen platforms en ideeën", menen de waarnemers.
De waarnemersmissie vindt het tijd worden dat de Oekraïense autoriteiten een gedragscode voor politieke partijen en politici ontwikkelen, zo mogelijk voor de volgende verkiezingen, waardoor het mogelijk wordt dat ook kleinere partijen invloed krijgen. Ook zouden de autoriteiten het advies van de Raad van Europa moeten opvolgen om te zorgen voor meer transparantie bij verkiezingen, met name de financiering van de verkiezingscampagnes, en een onderzoek instellen naar het misbruiken van overheidsgeld voor politieke doeleinden.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten