dinsdag 11 december 2012

EU hamert weer op vrijlating Timosjenko

De Europese Unie heeft nogmaals benadrukt dat een eventuele bereidheid van de Oekraïense autoriteiten om de jarenlange gevangenisstraffen voor de oud-ministers Joelia Timosjenko en Joeri Loetsenko te herroepen bepalend zal zijn voor het lot van het vrijhandelsakkoord. Er moet een einde komen aan de 'selectieve rechtspraak' in Oekraïne, aldus de commissie voor buitenlandse zaken van de EU. De veroordeling van beiden is volgens de EU politiek gemotiveerd.

Komen Timosjenko en Loetsenko snel op vrije voeten, dan kan het vrijhandelsakkoord in november volgend jaar worden ondertekend. Dat brengt voor Oekraïne veel voordelen met zich mee. Er moeten wel allerlei aanpassingen worden gedaan, onder meer op het gebied van de kwaliteit van producten en de naamgeving van sommige producten als 'champagne' en 'cognac' die niet binnen de EU gevoerd mogen worden. Ook wil de EU dat Oekraïne af ziet van de milieuheffing op geïmporteerde auto's. Die belasting wordt overwogen, als reactie op de Russische importheffing op auto's uit Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen hebben maandag in Brussel ook uitgesproken dat ze zeker van plan zijn om de visumplicht voor Oekraïner af te schaffen, zo gauw het land aan een aantal voorwaarden heeft voldaan. Daaronder vallen de invoering van het biometrische paspoort (per 1 januari 2013), maar ook verbeterde grenscontroles.

Verder hebben de ministers aangegeven dat zij door willen gaan met investeren in modernisering van het gastransportnet vanuit Rusland via Oekraïne naar de EU. Het geld voor die modernisering moet voor een belangrijk deel komen van het Internationaal Monetair Fonds. De Europese Unie wil bij het IMF gaan bemiddelen voor verdere steun.

Bronnen: ForUm, Ukrinform

Geen opmerkingen: