zaterdag 29 december 2012

Dodental door winterkou loopt op tot 133

Het aantal doden als gevolg van het extreme winterweer van de afgelopen weken is opgelopen tot 133. Het gaat vooral om dakloze Oekraïners, aldus minister Oleksandr Vilkoel van Noodsituaties. In een teleconferentie met alle gouverneurs gaf hij aan dat het openen van opvangcentra voor daklozen weliswaar veel mensen geholpen heeft in de winterkou, maar dat het onvoldoende is gebleken.

Het is inmiddels gedaan met de ergste kou, maar als de winter terugkeert wil Vilkoel interventieteams op straat om daklozen te helpen. Deze teams dienen in ieder geval te bestaan uit een politieagent of medewerker van het ministerie van Noodsituaties, een arts en een maatschappelijk werker.

Afgelopen winter kreeg de Oekraïense overheid veel kritiek te verduren op de manier waarop met daklozen wordt omgesprongen. Er vielen in januari en februari van dit jaar 170 doden, vooral door onderkoeling. Duizenden Oekraïners hadden te kampen met bevriezingsverschijnselen of gebroken ledematen door een val wegens gladheid.

Na een hulpverzoek van het ministerie van Sociale Zaken en het Rode Kruis schoten de Verenigde Naties te hulp met een donatie van 100.000 euro voor de opvang van daklozen en mensen die zonder verwarming kwamen te zitten.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: