vrijdag 28 december 2012

Oppositie wil Timosjenko vrij met referendum

De oppositie neemt op donderdag 10 januari een besluit over het houden van een handtekeningenactie voor een referendum over de vraag of de Strafwet zodanig moet worden aangepast dat oud-premier Joelia Timosjenko's veroordeling wegens machtsmisbruik ongedaan wordt gemaakt. Dat heeft Andrei Kozhemiakin, een van Timosjenko's advocaten vrijdag laten weten.

Het oude parlement schrapte wel de gevangenisstraf voor economische delicten, maar liet de celstraf voor machtsmisbruik door ministers ongemoeid. Pogingen daar in het parlement wat aan te doen leden schipbreuk door de onwil van de regerende Partij van de Regio's. Het referendum biedt echter een nieuwe mogelijkheid.

Timosjenko werd tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het afsluiten van het voor Oekraïne erg nadelig uitgevallen gascontract met Rusland in januari 2009.

Inmiddels is Timosjenko's Moederlandpartij echter wel van plan om de pas afgetreden minister Boris Kolesnikov van Infrastructuur achter de tralies te helpen vanwege de aanschaf van de hogesnelheidstreinen van Hyundai. Deze treinen blijken niet bestand tegen de Oekraïense winterkou en houden er geregeld mee op. Kolesnikov wordt verweten dat hij ongeschikte treinen heeft gekocht en van de Moederlandpartij moet hij daarvoor boeten. Met gevangenisstraf, op basis van het gewraakte artikel 365 van de Strafwet.

Bronnen: Interfax, Western Information Center

Geen opmerkingen: