donderdag 6 december 2012

Onderhandelingen met IMF naar half januari

De onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds zijn opgeschort tot half januari. Een delegatie van het IMF zou donderdag in Kiev arriveren, maar dit bezoek is afgeblazen. Op verzoek van Oekraïne, aldus het IMF. "De autoriteiten hebben aangegeven dat wij dan met het nieuwe kabinet in gesprek gaan", aldus Max Alier, de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne.

Het kabinet-Azarov is sinds maandag demissionair. Met het IMF heeft Oekraïne een moeizame relatie. Het land kan een nieuwe miljardenlening krijgen, maar moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

De belangrijkste daarvan is het verhogen van het gastarief voor de huishoudens. De overheid subsidieert nu nog de helft van dit tarief, omdat de prijs van het uit Rusland ingevoerde aardgas exorbitant hoog is. Onderhandelingen met Rusland over een lagere gasprijs hebben tot dusverre geen succes gehad.

Voor Oekraïne staat er veel op het spel. Komend jaar moet de overheid een aantal grote leningen aflossen, ook aan het IMF. Bovendien heeft het kabinet-Azarov op de valreep een begroting voor 2013 gepresenteerd waarin een verhoging van de uitgaven met liefst 30 procent is opgenomen bij een kwakkelende economie. Het geld voor de extra uitgaven moet geleend worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: