zondag 16 december 2012

Amnesty roept nieuwe parlement op tot actie

Amnesty International heeft het parlement opgeroepen een einde te maken aan de schending van de mensenrechten in Oekraïne. Geconstateerd wordt dat het land sinds de onafhankelijkheid in 1991 weliswaar vooruitgang heeft geboekt, maar niet genoeg om te voldoen aan de beloftes die eerder gedaan zijn aan de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Raad van Europa.

''We wijzen de parlementsleden er op dat zij de komende vijf jaar verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de rechten van hun landgenoten, en dat ze daar door hen ook op kunnen worden afgerekend'', aldus Tetiana Mazoer, Amnesty's directeur voor Oekraïne.

In een brief aan het parlement zet de internationaal opererende mensenrechtenorganisatie nogmaals uiteen welke zorgen zij heeft om het niet handhaven van de mensenrechten in Oekraïne. Daaronder vallen marteling en slechte behandeling van arrestanten door de politie, discriminatie op basis van seksuele geaardheid en de gedwongen uitzetting van politieke vluchtelingen. Oekraïne heeft meerdere internationale verdragen getekend waarin het belooft de mensenrechten te respecteren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: