Dankzij betere toegang tot medicijnen neemt het aantal mensen dat overlijdt aan aids wereldwijd af. Maar in Oost-Europa en Centraal-Azië is juist het tegendeel aan de hand. Het aantal hiv-besmettingen is daar sinds 2000 bijna verdriedubbeld. Het land in de regio waar hiv het stevigst huishoudt, is Oekraïne: 1 op de 100 mensen is er besmet met hiv.
Hiv komt in Oekraïne vooral voor onder drugsgebruikers, prostitués en gevangenen. Maar het virus beperkt zich niet langer tot deze risicogroepen en heeft zich inmiddels ook verspreid naar de rest van de bevolking. Steeds meer vrouwen zijn hiv-positief en afgelopen jaar was de helft van alle nieuwe hiv-besmettingen in het land het gevolg van onbeschermde seks tussen heteroseksuelen.
Volgens aidsorganisaties doet de Oekraïense regering veel te weinig om aidsremmers op grote schaal beschikbaar te maken. 120.000 mensen in het land hebben dringend medicijnen nodig, maar slechts 25 procent van hen krijgt de medicijnen.
De Oekraïense regering zegt dat er niet voldoende geld is voor medicijnen. Maar volgens aidsorganisaties verdwijnt een groot deel van het geld dat bestemd is voor aidsremmers door corruptie. De regering zou de medicijnen tegen veel te hoge prijzen inkopen in ruil voor smeergeld van de handelaren. De Oekraïense activist Dmytro Sherembey verwoordt het als volgt: "Corruptie is een bulldozer die de levens van Oekraïners verwoest". Afgelopen jaar stierven in Oekraïne 3800 mensen aan de gevolgen van aids, een stijging van maar liefst 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Met geld van het Global Fund, dat wereldwijd aids, malaria en tuberculose bestrijdt, krijgen zo'n 10.000 hiv-patiënten in Oekraïne nu toch aidsremmers. Maar ook een grote groep gevangenen wordt nu geholpen. De 35-jarige Oekraïense Andrei Mandrikin zit in Kiev een celstraf van zeven jaar uit en slikt sinds twee jaar aidsremmers. "Ik voelde me heel slecht voordat ik de behandeling begon, maar nu voel ik me veel beter."
Gevangene Volodimir Tkasjenko is al twaalf jaar besmet met hiv. Ook hij krijgt gratis aidsremmers in de gevangenis. "In de apotheek kosten de medicijnen ongelooflijk veel geld. Een potje medicijnen kost bijna 100 dollar en ik heb er drie per maand nodig. Dat is in ons land vrijwel onbetaalbaar voor een gezin."
Het Global Fund wil de komende drie jaar nog eens 640 miljoen dollar beschikbaar stellen voor de bestrijding van aids en tuberculose in Oekraïne.
Bron: NOS.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten