maandag 31 december 2012

Hiv-patiëntjes krijgen maar 17 euro per maand

Circa 3.000 Oekraïense kinderen die hiv-positief zijn en medicijnen nodig hebben, ontvangen van de overheid maandelijks niet meer dan 17 euro voor hun levensonderhoud. "Het is amper genoeg om eten van te kopen, laat staan kleding en schoenen. Ze van zo weinig geld laten rondkomen, staat bij deze kinderen gelijk aan het tekenen van een doodvonnis'', aldus directeur Anna Dovbach van de Oekraïense afdeling van Internationale hiv/aids Alliantie.

Dovbach uitte haar kritiek tijdens een bezoek aan het gespecialiseerde kinderziekenhuis Ochmatdet. Hier worden 170 kinderen met hiv uit heel Oekraïne behandeld. ''Het gaat vooral om kinderen uit arme gezinnen. Zij moeten geholpen worden met kleding, schoenen en spullen voor hun persoonlijke verzorging. Daar komen dan nog de dure medicijnen bij. Van de overheid krijgen we onvoldoende geld, maar ook de donaties vallen tegen", legde directeur Svitlana Komar van Ochmatdet uit aan Dovbach.

Hiv en aids vormen een groot probleem. Volgens de Verenigde Naties is Oekraïne het vijfde land in de wereld als het om verspreiding van het virus gaat. Officieel zijn 120.000 Oekraïnera besmet. Dovbach vindt dat bij het bestrijden van het virus vooral aandacht aan kinderen geschonken moet worden van drugsverslaafde ouders die het hiv zijn besmet.

Ook is een geïntegreerde aanpak noodzakelijk van tuberculose en hepatitis, terwijl drugsverslaafden van overheidswege geholpen moeten worden om een gezonde omgeving voor hun kinderen te creëren. "De overheid schiet daarmee niet erg op, zodat wij op zoek zijn naar sponsors die ons willen steunen bij het opkomen voor de met hiv besmette kinderen.''

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: