dinsdag 11 december 2012

Parlement stemt morgen over benoeming premier

Het parlement stemt woensdag over de (her)benoeming van Mikola Azarov als premier, zoals zondag door president Viktor Janoekovitsj is voorgesteld. Om 12.00 uur begint de eerste zitting van het nieuwe parlement, dus op 12-12-12 om 12.00 uur. De stemming over het premierschap is tegen de zin van de drie oppositiepartijen.

"Dit is tegen de regels", aldus parlementslid Serhei Sas van de Moederlandpartij. Het parlement moet volgens die regels na de installatie van de leden over gaan tot het vaststellen van de fracties, de adviescommissies van het parlement instellen en de leden ervan benoemen.

Fractievoorzitter Oleksandr Jefremov van de Partij van de Regio's vindt de kritiek onterecht. "De eerste twee uur van de vergadering wordt besteed aan het afnemen van de eed en aan kwesties als de omvang van de verschillende fracties. Pas daarna komt de benoeming van de nieuwe premier aan de orde."

Jefremov moest dinsdag nog bekennen dat hij niet weet hoeveel parlementsleden zijn fractie steunen. Sinds de verkiezingen van eind oktober heeft de Partij van de Regio's getracht zoveel mogelijk onafhankelijke parlementariërs aan zich te binden. "Maar we weten pas zeker hoeveel steun we krijgen als er woensdag gestemd wordt'', aldus Jefremov.

Huidig parlementsvoorzitter Volodimir Litvin vindt dat haast gemaakt moet worden met het samenstellen van het nieuwe kabinet, vandaar dat het belangrijk is dat het parlement meteen vast stelt wie de nieuwe premier wordt. Verwacht wordt dat de samenstelling van het kabinet nog voor het weekeinde bekend wordt.

Bronnen: Ukrinform, Forum

Geen opmerkingen: