zaterdag 8 december 2012

Toename calamiteiten met 15 procent in de winter

Het aantal calamiteiten neemt naar verwachting deze maand weer met 15 procent toe. Het is het jaarlijks terugkerende risico dat bij de winter hoort, aldus directeur Viktor Polisjoek van de Inspectie voor Technische Veiligheid.

Hij constateert wel dat het aantal calamiteiten dit jaar tot dusverre zo'n 5 procent lager ligt dan normaal. Het ging om 64 calamiteiten door natuurlijke oorzaken en 192 door menselijke fouten of technische gebreken. Daarbij kwamen 284 mensen om het leven en raakten 770 gewond. In 2011 ging het nog om 327 doden en 518 gewonden.

In december neemt de kans op meer slachtoffers verhoudingsgewijs flink toe. "Vergiftiging met koolstofmonoxide door slecht werkende rookafvoer is een belangrijke oorzaak. Door het koude weer moet extra gestookt worden'', aldus Polisjoek. De kans op brand en ontploffingen neemt ook door naarmate het kouder wordt. "Ook zijn er in de decembermaand doorgaans tussen de 3 en 9 natuurlijke calamiteiten, zoals overstromingen en ernstige ongelukken in het wegverkeer.''

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: