zondag 9 december 2012

Aansluiting Oekraïne bij Slavische unie een optie

Een samenwerkingsverband van Slavische landen zou ook voor Oekraïne een uitkomst kunnen zijn, meent de Armeense krant Ekramas. Oekraïne twijfelt nog altijd of het een Europese dan wel Russische koers moet gaan varen. Er is evenwel sprake van een unie van Servië, Bulgarije en Griekenland waarover al maanden gesproken wordt.

Macedonië, Montenegro en Cyprus zouden zich daarbij ook kunnen aansluiten. Politiek analist Igor Moeradjan van Ekramas voorziet dat ook Kroatië en Slovenië in de toekomst mee gaan doen, terwijl de Slavische unie ook voor Oekraine een optie is. Weliswaar koerst de Oekraïense regering officieel richting Europa, maar veel EU-landen zijn erg kritisch ten opzichte van de regering-Janoekovitsj. Aan de andere kant is ook Rusland in de afgelopen maanden weinig toeschietelijk gebleken.

De vooraanstaande Oekraïense politicoloog Alexander Prognimak gaf in mei al aan dat toetreding tot een Slavische unie binnen de EU aantrekkelijk is. Ook Rusland, Polen, Tsjechië en Slowakije zouden er deel van kunnen uitmaken en ook binnen de EU zou tussen alle aangesloten landen een vrij handelsverkeer moeten zijn. Van Russische zijde is overigens ook al positief gereageerd.

Bron: Mina.com (Macedonië), Kyiv Post

Geen opmerkingen: