Oekraïne mag vanaf volgend jaar pluimveevlees en eieren exporteren naar de Europese Unie. Dat is onlangs besloten op de bijeenkomst van de diergezondheidscommissie SCFCAH in Brussel. De Nederlandse pluimveesector is verbolgen.
Naar aanleiding van inspecties door de Europese Unie (EU) is geconcludeerd dat de Oekraïense overheid de kwaliteitsgaranties voor pluimveevlees en eieren kunnen garanderen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de maatregelen die worden genomen bij uitbraken van infectieziektes zoals vogelgriep of Newcastle Disease (pseudo-vogelpest) en het naleven van een controleprogramma rondom salmonella.
Oleksandr Bakoemenko, voorzitter van de Oekraïense pluimveeorganisatie, verwacht dat de beslissing eind april volgend jaar van kracht wordt. De minister van buitenlandse zaken van Oekraïne, Kostjantin Hrisjenko, noemt deze stap een belangrijke overwinning. “We moeten nu natuurlijk nog wachten totdat de EU alle benodigde technische maatregelen heeft afgerond zodat de export ook daadwerkelijk op gang kan worden gebracht”, aldus Hryschenko.
De Nederlandse pluimveesector is niet zo blij met deze beslissing. Eric Hubers, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (LTO/NOP) vindt het een zeer vreemde en zorgwekkende ontwikkeling. "In Nederland gelden strenge eisen wat betreft dierenwelzijn. En dat is een goede zaak. Maar die gelden niet in de Oekraïne. Bij de inspecties kijkt men enkel naar de veterinaire en hygiënemaatregelen, niet naar het houderijsysteem. Je moet niet meet twee maten meten als het gaat om dierlijke producten die in de EU worden verkocht", aldus Hubers.
De NOP-voorzitter verwacht dat de prijs van eieren daardoor lager wordt. "De kostprijs in Oekraïne is lager dan in Nederland. Eerder was er nog een hoge importheffing wat eieren uit derde landen weerde. Maar ik begrijp dat deze importheffingen gehalveerd worden."
Volgens Arend Mijs van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei) krijgt de Nederlandse handel straks een groot probleem als de Oekraïense eieren op de markt komen. "Er komen straks ruwweg 80 tot 100 miljoen eieren per jaar uit Oekraïne op de EU markt. Daar zitten veel legbatterijeieren bij die straks als industrie-ei worden verhandeld. Oekraïne voldoet (nog) niet aan de salmonella-eisen om de eieren als tafelei (klasse-A ei) af te zetten. Dus deze eieren verwacht ik niet in de supermarkt. Ik mag hopen dat retailers dat ook niet willen. Helaas kunnen we er niets aan doen. Het is een schande. Ik verwacht dat de prijs van industrie-eieren in Nederland een flinke tik gaat krijgen", aldus Mijs.
Oekraïne mag straks jaarlijks 1.500 ton eierproduct en 3.000 heeleieren op de EU markt afzetten. Het tonnage eierproduct wordt in de komende vijf jaar verhoogd naar 3.000 ton. Het volume heeleieren wordt niet verhoogd.
Bron: Boerderij.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten