donderdag 13 december 2012

Parlementsleden gaan opnieuw op de vuist

 
Na de schermutselingen van woensdag vielen er donderdag-
morgen opnieuw klappen.
 Na een tumultueuze eerste dag is het nieuwe parlement ook donderdagmorgen slecht van start gegaan. Parlementsleden van zowel de oppositie als van de Partij van de Regio's hebben de toegang tot de vergaderzaal in het parlementsgebouw geblokkeerd. Onderling gingen ze op de vuist. Voor waarnemend voorzitter Oleksandr Jefremov, de fractievoorzitter van de Regio's, zat er weinig op dan de vergadering maar tijdelijk op te schorten. Jefremov probeerde tevergeefs donderdagmorgen Volodimir Roebak het woord te geven. Roebak is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van het parlement.

De Moederlandpartij/Verenigde Oppositie raakte woensdag meteen al twee parlementariërs kwijt. Oleksandr Tabalov en zijn zoon Andrei besloten over te stappen naar de Partij van de Regio's, tot grote woede van hun collega's van de Moederlandpartij. Die verhinderden dat beiden de eed konden afleggen en vervolgens ontstond commotie over de vraag of ze nu wel of niet als parlementsleden gezien kunnen worden. Volgens fractievoorzitter Arseni Jatsenjoek niet, maar volgens Volodimir Litvin, op dat moment nog parlementsvoorzitter, zijn de twee ook zonder dat ze de ambtseed hebben afgelegd al parlementsleden omdat zij immers door het volk gekozen zijn.

Parlementsleden van Svoboda zorgden woensdag ook voor ophef, zij het van een heel andere orde. Zij trokken een deel van het hekwerk om het parlementsgebouw omver. Dit hekwerk werd begin dit jaar geplaatst nadat boze veteranen probeerden het gebouw te bestormen. Volgens Svoboda hoort er geen hek rond het parlementsgebouw. "Als het hek wordt teruggeplaatst, dan komen we terug om het opnieuw omver te gooien'', luidde de verklaring van de nationalistische partij.

Bij alle commotie lukte het niet om woensdag al te stemmen over het voorstel van president Viktor Janoekovitsj om demissionair premier Mikola Azarov voor een nieuwe termijn te benoemen.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: