vrijdag 28 december 2012

Kinderombudsman: geen Oekraïens adoptieverbod

Oekraïne volgt Rusland niet als het gaat om een verbod op de adoptie van kinderen door buitenlanders. "Wij stellen het belang van het kind voorop", reageert kinderombudsman Joeri Pavlenko op het besluit van het Russische parlement om kinderadoptie vanuit de Verenigde Staten te verbieden.

Volgens Pavlenko wordt binnenlandse adoptie gestimuleerd, maar buitenlandse adoptie is eveneens toegestaan en gebaseerd op de verdrag inzake de rechten van het kind van de Verenigde Naties. Dit jaar zijn 2.000 Oekraïense kinderen in eigen land in adoptiegezinnen ondergebracht, tegen 700 in het buitenland.

De Russische president Vladimir Poetin ondertekende vrijdag het besluit van de Doema om adoptie naar Amerika te verbieden. Het is een reactie op de dood van de jonge Dima Jakovlev die door zijn Amerikaanse adoptieouders in een snikhete auto werd achtergelaten, maar tevens een reactie op de sancties die de Amerikaanse regering heeft genomen tegen Russen die volgens haar schuldig zijn aan de dood van advocaat Sergei Magnitski.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: