donderdag 3 augustus 2017

'Alleen terugtrekken bij 24 uurs surveillance OVSE'

Oekraïne wil de zware wapens en troepen pas terugtrekken van de frontlijn als waarnemers van de OVSE de situatie de klok rond in de gaten houden, ook met technische middelen. De waarnemers moeten er vooral voor zorgden dat de pro-Russische rebellen geen nieuwe fortificaties en mijnenvelden installeren. De OVSE'ers zijn nu alleen tijdens 'kantooruren' actief; 's middags na vijven trekken ze zich terug in een hotel in de stad Donetsk.

Deze voorwaarde heeft de Oekraïense vertegenwoordiger, oud-president Leonid Koetsjma, gistermiddag neergelegd bij de andere leden van de Contactgroep die bijeen was voor overleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Volgens Koetsjma's woordvoerster Darka Olifer houdt Oekraïne ook vast aan de eis dat de waarnemers van de OVSE ongehinderde toegang krijgen tot de grens.

Dat is nu zeker niet het geval, aldus Olifer. ''De separatisten houden dat nu tegen. Samen met de OVSE vragen we nu om ongehinderde toegang tot de grens met Rusland, zodat de waarnemers er op toe kunnen zien dat er geen machines van fabrieken vanuit de bezette gebieden de grens over gaan. Ook moet de OVSE informatie krijgen over de stroom van wapens en manschappen vanuit Rusland naar de bezette gebieden.''

Verder wil Oekraïne dat er haast wordt gemaakt met het onderzoek naar de dood van een Amerikaanse OVSE'er in april van dit jaar. De waarnemer kwam om door een landmijn. Een Duitse medewerker van de OVSE raakte daarbij gewond. Ook wil Oekraïne dat de rebellen worden gestraft die dinsdag enkele waarnemers zeven uur lang vast hebben gehouden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten