vrijdag 25 augustus 2017

VS-gezant: Er zijn Russische soldaten in de Donbas, en die moeten weg

De Amerikaanse speciale gezant voor Oost-Oekraïne Kurt Volker heeft in een interview met de Russische tv-zender Dozhd gezegd dat er wel degelijk Russische militairen aanwezig zijn in de bezette gebieden in de provincies Donetsk en Loehansk. Hij voegde er aan toe dat die Russische militairen daar weg moeten, anders is er geen vreedzame oplossing mogelijk.

''Het is duidelijk dat er Russische troepen zijn, dat er wapens zijn. De aanwezigheid van wapens houdt het conflict in stand. Volgens officiële rapporten van de OVSE komen de meeste schendingen van het in Minsk afgesproken staakt-het-vuren van Russische zijde. Niet allemaal, maar de meeste.''

''De Russische inmenging zorgt er voor dat het conflict in stand blijft, we moeten stappen zetten om voor een echt staakt-het-vuren te zorgen. Ik weet dat de Normandische Vier opnieuw een bestand wil aan het begin van het schooljaar. Dat is een prima eerste stap. Tenslotte erkent Rusland dat volgens de afspraken van Minsk de bezette gebieden teruggegeven moeten worden aan Oekraïne. Ze moeten weer deel gaan uitmaken van Oekraïne en niet langer bezet worden. Het is noodzakelijk dat de Russische troepen worden teruggetrokken en dat de mensen er weer in vrede kunnen leven'', aldus Volker.

De Amerikaanse diplomaat meent, net als de Oekraïense regering, dat alleen na terugtrekking van de buitenlandse troepen, er lokale verkiezingen kunnen komen in de nu door de pro-Russische separatisten met Russische hulp bezette gebieden. Volker benadrukte dat de Amerikaanse regering zowel ten aanzien van de Donbas als bij de Krim er van uitgaat dat sprake is van een illegale bezetting en annexatie van Oekraïens grondgebied.
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: