dinsdag 8 augustus 2017

Georgische justitie: vier zaken tegen Saakasjvili

Het Openbaar Ministerie in Georgië heeft vier aanklachten liggen tegen voormalig president Micheil Saakasjvili waarvoor hij tot elf jaar gevangenisstraf kan krijgen. Het gaat om betrokkenheid bij de moord op Sandro Girgviliani, het achteroverdrukken van grote geldbedragen van de staatsveiligheidsdienst voor eigen gebruik, het zwaar mishandelen van het Georgische parlementslid Valri Gelashvili.

Tenslotte het geven van de bezetting en daaropvolgende sluiting van de tv-zender Imedi nadat die kritiek had geuit op zowel de regering-Saakasjvili als de zakelijke activiteiten van Badri Patarkatsishvili en diens familie. Die kritiek leidde tot grote onrust.

In Georgië kan iemand niet meer dan één gevangenisstraf krijgen, die geldt dan voor het zwaarste delict waarvoor iemand veroordeeld wordt. Eerder werd nog uitgegaan van maximaal acht jaar gevangenisstraf voor Saakasjvili. Hij zegt zelf dat de aanklachten tegen hem politiek gemotiveerd zijn, wat in het Westen ook wordt aangenomen.

Tot voor kort gold dat ook voor Oekraïne waar Saakasvili enkele maanden gouverneur van Odessa was. Hij raakte die baan kwijt na kritiek op president Petro Porosjenko. Na Porosjenko's recente staatsbezoek aan Georgië raakte Saakasjvili ook zijn Oekraïense staatsburgerschap kwijt omdat hij zaken verzwegen had.

De president wilde niet zeggen wat er precies verzwegen is, maar dat lijkt hem duidelijk te zijn gemaakt in Georgië. Critici van Porosjenko veronderstellen echter ook dat de president er een goede mogelijkheid in heeft gezien om definitief af te rekenen met Saakasjvili die na zijn ontslag als gouverneur heeft gewerkt aan het opzetten van een eigen politieke partij.

Saakasjvili raakte zijn Oekraïense nationaliteit kwijt terwijl hij in de Verenigde Staten kwijt. Zijn Georgische nationaliteit had hij opgegeven toen hij Oekraïner werd, zodat hij nu statenloos zou moeten zijn en zonder paspoort niet zou kunnen reizen. Toch dook hij afgelopen vrijdag op in Polen waar hij deelnam aan de jaarlijkse herdenking van de Opstand van Warschau in 1944.

In een interview met tv-zender ZIK zei Saakasjvili dat hij probleemloos had kunnen reizen, zonder enige diplomatieke hulp van wie dan ook. Zo gauw het bericht kwam dat hij in Polen was, werd door de Georgische autoriteiten om zijn uitlevering gevraagd. Dat was eerder ook al tweemaal aan Oekraïne gedaan zonder dat daar enige officiële reactie op kwam. Het is onbekend waar Saakasjvili zich nu bevindt. Aangenomen mag worden dat hij zich op enig moment aan de Oekraïense grens meldt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen:

Een reactie posten