zondag 20 augustus 2017

Waarnemers OVSE 24/7 in Stanitsja Loehanska

Waarnemers van de OVSE houden vanaf nu de klok rond om de gaten wat zich afspeelt in de omgeving van het dorp Stanitsja Loehanska in de provincie Loehansk. Het is voor het eerst dat waarnemers dat 24 uur per dag en zeven dagen per week doen, want tot dusverre trokken zij zich aan het einde van de middag terug omdat het in de avond en nachtelijke uren te gevaarlijk voor ze werd geacht aan de frontlijn.

Stantisja Loehanska is de enige plek waar burgers de grens tussen het door de separatisten bezette gebied in de provincie Loehansk en het regeringsgebied over kunnen steken. Er zijn twee controleposten aan weerszijden van een brug die eerder zwaar werd beschadigd bij gevechten tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Ondanks de volgens plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie Alexander Hug ''deplorabele toestand'' van de brug maken er elke dag honderden burgers gebruik van.

Vorig jaar oktober plaatste de OVSE al een videocamera bij de brug, maar met persoonlijke waarneming kunnen betere resultaten worden bereikt. Hug meent dat de klok rond monitoren van de situatie een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de situatie in Stanitsja Loehanska. De OVSE'er zei op een persconferentie te hopen dat zowel de rebellen als het leger zich verder terugtrekken, zodat de zwaar gehavende brug eindelijk gerepareerd kan worden.

Bron: Hromadske TV

Geen opmerkingen: