maandag 7 augustus 2017

Polen wil dialoog met Oekraïne weer oppakken

De Poolse regering wil een nieuwe poging wagen om het verschil van inzicht met Oekraïne bij te leggen, over wat zich in en rond de Tweede Wereldoorlog tussen beide landen heeft afgespeeld. Minister Witold Waszczykowski van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd in een interview met Kommersant. De laatste tijd zijn er strubbelingen tussen beide landen, maar inmiddels is alle betrokkenen duidelijk dat alleen Rusland daarvan profiteert.

''Afgelopen december, toen president Porosjenko ons land bezocht, hebben we het er al over gehad. We spraken toen af dat we het net als Israel zouden gaan doen: de overlevenden eren, de Oekraïners en Polen die hun leven hebben geriskeerd om anderen. Zoals Israel het Yad Vashem monument heeft'', aldus Waszczykowski.

De ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen kregen opdracht om na te gaan of dit de juiste oplossing is van het probleem waarmee zowel Polen als Oekraïne al lange tijd worstelen: de dood van tienduizenden als gevolg van etnische zuiveringen over en weer.

Waszcykowski zegt echter in de afgelopen maanden niets hierover heeft teruggehoord van zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin. "Mijn landgenoten kennen de kwestie, maar ze tillen er over het algemeen niet zo zwaar aan. We blijven ons de massamoord in Volin herinneren, we weten dat de mensen van het Oekraïense verzetsleger UIA in eigen land worden geëerd maar tegelijkertijd realiseren we ons dat een onafhankelijk Oekraïne erg belangrijk is om de vrijheid te behouden in ons deel van Europa. Daarom werken we samen met Oekraïne en steunen we dit buurland.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen:

Een reactie posten