donderdag 31 augustus 2017

De Noord-Koreaanse vergissing van Timosjenko

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Voor Julia Timosjenko leek het schandaal over de vermeende levering door Oekraïne van de motoren voor Noord-Koreaanse lange-afstandsraketten een mooie gelegenheid om de regering van president Petro Porosjenko weer eens flink aan te pakken.

De leider van de Moederlandpartij waarschuwde voor ''sancties en andere rampspoed'', maar moest al snel inbinden toen bleek dat de raketmotoren net zo goed uit ander voormalig Sovjetland afkomstig kunnen zijn.

Het heette vervolgens dat Timosjenko's Facebookaccount gehackt was en dat het hier om een provocatie ging. Toch is haar snelle reactie op het nieuws dat Oekraïne raketmotoren zou leveren aan Noord-Korea geen uitzondering, want Timosjenko laat geen gelegenheid onbenut om haar rol als oppositieleider met verve te kunnen vertolken. Het heeft haar tot de populairste politicus van het moment gemaakt. Maar momenten kunnen voorbij gaan, en dus kiest Timosjenko keer op keer voor de aanval.

Uit de meest recente peiling blijkt dat zij de voorkeur heeft van 22 procent van de kiezers, met Anatoli Hritsenko van de Burgerbeweging als tweede met 21 procent. Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv krijgt de voorkeur van 18 procent, terwijl burgemeester Andri Sadovi van Lviv op 18 procent uit komt. Dan pas, dus op de vijfde plaats, komt premier Volodimir Hrojsman met 17 procent, gevolgd door president Petro Porosjenko die de voorkeur heeft van 16 procent.

De voormalige Georgische president en ex-gouverneur van Odessa Micheil Saakasjvili mag dan hoog van de toren blazen, maar hij krijgt in deze peiling slechts 13 procent achter zich. Nog lager komt de voormalige helikopterpiloot en oorlogsvrijwilligster Nadia Savtsjenko uit. Zij scoort slechts 10 procent. Voormalig premier Arseni Jatsenjoek is nog altijd uit de gratie. Hij kan slechts rekenen op de steun van 7 procent van het Oekraïense electoraat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: