maandag 14 augustus 2017

'Oekraïense raketmotoren in raket Noord-Korea'

De vooruitgang die Noord-Korea heeft geboekt bij het produceren en lanceren van lange-afstandsraketten is volgens een expert van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies ppl te danken aan de krachtige raketmotoren die afkomstig zijn van een Oekraïense fabriek. De raketmotoren zouden via tussenhandelaren zijn verkregen.

Michael Elleman van IISS zegt zich te baseren op nog geheime informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Het was tot dusver nog een raadsel hoe Noord-Korea na een reeks mislukte lanceringen ineens wel een lange-afstandsraket met succes kon lanceren. De mislukkingen worden overigens toegeschreven aan Amerikaanse sabotageactiviteiten.

Het bestuderen van de raket die onlangs met succes werd gelanceerd in het bijzijn van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un leverde als informatie op dat de raketmotoren erg leken op de modellen die de raketindustrie van de Sovjet-Unie ooit maakte. Amerikaanse onderzoekers kwamen uit bij een raketfabriek in de Oekraïense stad Dnipro. Ten tijde van de Koude Oorlog werd hier onder meer de SS-18 gemaakt, de grootste raket ooit van de Sovjet-Unie.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: