zaterdag 26 augustus 2017

Oekraïne ijvert opnieuw voor sturen VN-vredeskorps

De Oekraïense regering doet opnieuw een poging om een vredeskorps van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne te halen. Er is al over gesproken met Kurt Volker, de speciale Amerikaanse gezant voor de Donbas, die de kwestie eerder deze week ook met de Russische zaakgelastigde voor het Minsk-proces Vladislav Soerkov besprak.

Rusland blijft echter dwarsliggen, aldus de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Vadim Pristajko in een interview met Radio Svoboda. In de Veiligheidsraad van de VN blokkeerde Rusland al een voorstel om een vredeskorps te sturen die de strijdende partijen uit elkaar houdt en de grens met Rusland controleert. In dat standpunt blijkt nog altijd geen verandering gekomen.

Ook het voorstel om een politiemissie met lichte wapens onder de vlag van de OVSE te sturen, is voor Rusland niet acceptabel gebleken. President Petro Porosjenko wil komende maand tijdens een algemene vergadering van de Verenigde Naties opnieuw het sturen van een VN-vredeskorps aan de orde stellen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: