woensdag 30 augustus 2017

Vicepremier Oekraïne: 'Rusland maakt concentratiekamp van de Krim'

Bron infografieken: Ukraine Crisis Media Center.
De Oekraïense vicepremier Ivanna Klimpoesj-Tsntsadze vindt dat Rusland de geannexeerde Krim verandert in een concentratiekamp met een enorm wapenarsenaal. ''Sinds de Krim bezet is heeft Rusland er meer wapens naartoe gebracht dan menig land bezit. Die wapens zijn het enige van waarde, want de bevolking zelf is machteloos en verarmd'', schrijft Klimpoesj op haar Facebookpagina.
Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Of het Russische leger zo sterk is als het zichzelf voelt? De vicepremier, in het kabinet belast met Europese en Euriaziatische Integratie, meent van niet. ''Zoals voor Rusland als geheel op gaat, geldt dat ook voor het leger dat ook een erfenis van het Sovjet-verleden is. Dat leger is sterk, totdat het met tegenstand te maken krijgt. Zelfs de zwakste kan een bullebak aan als hij of zij opkomst voor de eigen rechten en waardigheid. En wij zijn niet de zwaksten.''

Klimpoesj laat haar opmerkingen vergezeld gaan van twee infografieken waaruit de Russische militaire aanwezigheid blijkt op zowel de Krim als in Oost-Oekraïne. Op 3 juli ging het om 22.900 Russische soldaten op de Krim, alsmede 30 oorlogsschepen, 5 onderzeeboten, 106 artilleriesystemen, 120 stuks anti-luchtdoelgeschut, 583 pantserwagens, 58 gevechtshelikopters, 113 gevechtsvliegtuigen, 30 tanks, 56 raketlanceersystemen en 16 raketsystemen voor de kustwacht.

In de Donbas zouden vorige maand 36.300 door Rusland ingehuurde soldaten zijn en 2.900 militairen van het reguliere Russische leger.

Bronnen: Unian, UCMC

Geen opmerkingen: