zondag 13 augustus 2017

Journalisten worden steeds vaker lastig gevallen

Het Instituut voor Massa Informatie (IMI) heeft 28 gevallen van het schenden van de persvrijheid geconstateerd in de afgelopen maand. Het is het grootste aantal schendingen sinds het begin dit jaar. In januari werden slechts 15 gevallen gemeld, maar in mei waren het er 24.

Het geweld tegen journalisten nam toe. Terwijl in januari geen gevallen bekend zijn, werden zowel in mei als in juni drie journalisten geslagen. In juli waren dat er echter zes. De mishandelingen hadden plaats in Dnipro, Donetsk, Zjitomir, Vinnitsja, Mikolajiv en Tsjerkasi. In de provincies Kyiv, Mikolajiv en Volin werd het journalisten moeilijk gemaakt om hun werk te kunnen doen. Niet alleen door de autoriteiten, maar ook door hackers, justitie en bedrijven.

De meeste problemen hadden journalisten in Mikolajiv, waar ze niet langer welkom waren in het stadhuis. De media werd zelfs de toegang tot raadsvergaderingen ontzegd. In Charkiv werd vorige maand een auto in brand gestoken die eigendom was van Ihor Roesin, redacteur van Insider.info.

De websites van de krant Hloechiv en de nieuwssite 061.ua uit de stad Zaporizja werden 'uit de lucht' gehaald met DDos aanvallen. Hoofdredacteur Sonia Kishkina werd op haar verjaardag bedolven onder de telefoontjes van onbekenden die haar lastig vielen op haar mobiele nummer. Dit alles zou te maken hebben met de aandacht die journalisten hebben besteed aan de strijd tegen nieuwbouw op de plek van een markt in Kyiv.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten