zaterdag 26 augustus 2017

'Tuberculose in Oekraïne is een tikkende tijdbom voor Europa'

De afschaffing van de visumplicht mag dan erg goed nieuws zijn voor de Oekraïners, maar met name de kans op verspreiding van tuberculose moet de autoriteiten in Europa zorgen gaan baren. Dat zegt Alexej Bobrik van de wereldgezondheidsorganisatie WHO in een interview met Politico. Tuberculose komt amper nog voor in West-Europa, maar de voormalige Sovjetlanden hebben er volop mee te maken.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie kende Oekraïne in 1995 zelfs een heuse epidemie van tuberculose. Sindsdien is er veel internationale steun voor de bestrijding van tuberculose, maar ook van hiv. Het ontbreken van de politieke wil om de problemen goed aan te pakken en de zwakke gezondheidszorg hebben er echter voor gezorgd dat het probleem is gebleven. Oekraïne is vandaag de dag één van de landen waar de voor antibiotica resistente vorm van tuberculose het meest voor komt.

Er werken al minstens 5 miljoen Oekraïners in het buitenland: in Polen, Italië, Spanje, Portugal, Tsjechië, Rusland en Duitsland. Ook heeft Oekraïne te maken met meer dan 1,5 miljoen binnenlandse vluchtelingen.

Het Wereldfonds voor de bestrijding van aids, tuberculose en malaria heeft veel geld gestoken in de bestrijding van deze ziekten in Oekraïne, maar stopt daarmee in 2020. Er is dus nog weinig tijd om andere sponsors te vinden.

Het is volgens voormalig directeur Michel Kazatchkine van het Wereldfonds, inmiddels de speciale afgevaardigde van de Verenigde Naties voor hiv/aids voor Oost-Europa, geen sprake meer van een bodemloze put voor wat betreft Oekraïne. ''Ik ben minder pessimistisch dan anderhalf jaar geleden, omdat ik zie dat de houding ten opzichte van deze ziektes verandert. Ik zie meer politieke betrokkenheid. Aids en tuberculose staan op de agenda.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: