zaterdag 26 augustus 2017

Rebellen Donetsk negeren ook het 'schoolbestand'

Het staakt-het-vuren vanwege het begin van het nieuwe schooljaar is gisteren meteen al weer achttien maal geschonden door de pro-Russische rebellen. Twee Oekraïense soldaten raakten gewond. Alleen in de provincie Loehansk bleef het volledig rustig. Het 'schoolbestand' werd begin deze week afgesproken tijdens een telefoongesprek van de leiders van de Normandische Vier (Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk). Het schooljaar begint in Oekraíne overigens op vrijdag 1 september.

Van eerdere bestanden, zoals recentelijk nog het 'oogstbestand', trokken de rebellen zich ook weinig tot niets aan. Het aantal aanvallen liep weliswaar terug, maar rustig werd het niet. De verwachting is dat dit ook nu niet het geval is, en de achttien aanvallen van gisteren lijken dat te bevestigen.

Het ernstigst was de situatie weer op en rond het industriegebied van de stad Avdiivka in de omgeving van Donetsk. Vanaf vijf uur 's middags bestookten de rebellen urenlang de versterkte legerposities met granaatwerpers, zware machinegeweren en geweervuur. Ook werden 120 millimeter mortieren afgevuurd op de soldaten die opdracht kregen om terug te schieten. De twee gewonden vielen hier, aan de rand van Avdiivka.

De rebellen vielen ook de soldaten bij de kolenmijn Boetivka aan. In de omgeving van Marioepol waren er aanvallen op de soldaten bij de dorpen Talakivka, Hnoetove, Pavlopil, Lebedinske, Sjirokine en Tsjermalik.
 
Bron: Unian

Geen opmerkingen: