dinsdag 2 december 2014

Kabinet telt drie genaturaliseerde buitenlanders

Oekraïne heeft een nieuw kabinet. Met drie buitenlanders die vanmorgen de Oekraïense nationaliteit van president Petro Porosjenko kregen. De meeste prominente van de drie is Natalie Jaresko, Amerikaanse van Oekraïense origine. Zij is de nieuwe minister van Financiën. Jeresko was medeoprichter van Horizon Capital, een private equity fonds dat in Oost-Europa actief is.

De ambitieuze Jaresko kondigde meteen na haar aantreden aan dat zij voor 20 december de nationale begroting voor komend jaar gereed wil hebben, maar ook dat zij de belastingopbrengsten wil verhogen en de corruptie aanpakken.

De Georgier Alexander Kvitasjvili is de nieuwe minister van Volksgezondheid. Hij studeerde in de Verenigde Staten en was in 2008 onder president Micheil Saakasjvili minister van Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken. Aivaras Abromavicius uit Litouwen is minister van Economische Zaken. Hij studeerde in Estland en de Verenigde Staten. Ambromavicius werkte bij de Zweedse investeringsmaatschappij East Capital.

Zoals al bekend blijft premier Arseni Jatsenjoek op zijn post. Vandaag werd bekend dat president Porosjenko zowel Pavlo Klimkin als Stepan Poltorak terug wilde zien in het nieuwe kabinet als respectievelijk minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Ondanks alle kritiek op zijn functioneren blijft Arsen Avakov op zijn post als minister van Binnenlandse Zaken, terwijl Pavlo Petrenko op Justitie blijft. Zij kregen de steun van premier Jatsenjoek die wil dat zij forse hervormingen gaan doorvoeren.

Ook Serhei Kvit blijft aan als minister van Onderwijs, terwijl parlementslid Vjacheslav Kirilenko van het Volksfront tweede vice-premier is met Cultuur in zijn portefeuille. Onder toenmalig president Viktor Joeststjenko bekleedde hij in 2005 dezelfde functie. Hennadii Zoebko, plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie, is als tweede vice-premier belast met de decentralisatie van het openbaar bestuur.

Derde vice-premier is Valeri Vosjtsjevski van de Radicale Partij, terwijl Pavlo Rozenko van het Blok-Porosjenko minister van Sociale Zaken is geworden. Volodimir Demtsjisjin, voorzitter van de Nationale Raad voor Energiezaken, is de nieuwe minister van Energie. De portefeuille Infrastructuur is belang bij Andrei Pivovarski, voorzitter van de raad van bestuur van Continium/WOG, een keten van tankstations.

Oleksei Pavlenko van Zelfredzaamheid wordt minister van Agrarische Zaken. Pavlenko studeerde onder meer in Nederland. Hij werkte voor investeringsfonds Pharus Assets Management. Het ministerie van Milieu wordt geleid door de jurist Igor Sjevtsjenko, terwijl Igor Zjdanov minister van Sport en Gezinszaken is. Zowel Sjevtsjnko als Zjdanov zijn lid van de Moederlandpartij. Hanna Onisjtsjenko, eerder onderminister van Justitie, is minister zonder portefeuille. Zij is van het Volksfront.

Nieuw is het ministerie van Informatie dat geleid wordt door Joeri Stets van het Blok-Porosjenko. Stets krijgt tot taak om de misinformatie van Russische zijde te lijf te gaan. Het nieuwe ministerie zorgde voor verdeeldheid binnen het Blok-Porosjenko, vooral van de voormalige onderzoeksjournalist Sergei Lestsjenko die er een terugkeer naar oude Sovjet-methoden in wilde zien. Een parlementsmeerderheid keurde het nieuwe ministerie echter goed.

Het Oppositie Blok sprak zich uit tegen de benoeming van genaturaliseerde buitenlanders in het nieuwe kabinet. "We snappen niet dat er onder de 300 leden van de regeringscoalitie niet voldoende eigen mensen te vinden waren. Laat staan onder de 40 miljoen Oekrainers'', aldus fractievoorzitter Joeri Boiko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: