zaterdag 20 december 2014

Porosjenko vraagt IMF-chef om nog meer steun

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangeklopt voor meer financiële steun. Daarmee probeert hij een dreigend faillissement van het land -mede veroorzaakt door de oorlog met Rusland- af te wenden. Dat heeft de staf van de president zaterdag bekendgemaakt.

Porosjenko heeft zijn verzoek telefonisch besproken met IMF-chef Christine Lagarde. Eerder is al een IMF-delegatie op bezoek geweest in Kiev. De gesprekken worden in januari voortgezet.

Aan een eventueel krediet zijn wel voorwaarden verbonden. Oekraïne moet hervormen. Vereiste maatregelen betreffen een stijging van de gasprijzen en sociale bezuinigingen. Porosjenko heeft al gezegd aan verplichtingen te willen voldoen.

Het IMF heeft Oekraïne al voor 14 miljard euro aan noodkredieten beloofd. Om hoeveel geld het verzoek nu gaat, is onbekend. De Financial Times meldde onlangs dat de IMF verwacht dat Oekraïne nog 12 miljard euro nodig heeft.

In januari komt een delegatie van het IMF naar Kiev om verder te onderhandelen over financiële steun. De gesprekken die de delegatie in de afgelopen twee weken voerde in de Oekraiense hoofdstad worden als positief beoordeeld, aldus de leider van de delegatie,  Nikolay Gueorguiev. ''De regering doet er alles aan om de economie weer op gang te helpen, maar ziet zich geconfronteerd met grote problemen door de ontwikkelingen in het afgelopen jaar.''

Bronnen: NU.nl, Ukrinform

Geen opmerkingen: