zondag 14 december 2014

Onderhandelingen voor overleg Minsk lopen nog

Het is nog altijd onduidelijk wanneer het vredesoverleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk wordt hervat. Maar dát de partijen weer om de tafel gaan, lijkt wel duidelijk. In een reactie op berichten in de media dat de Russische ambassadeur Michail Zoerabov vrijdag een bezoek heeft gebracht aan het kantoor van de Oekraïense president, reageerde Porosjenko's woordvoerder met de opmerking ''dat contacten tussen regeringsfunctionarissen en Russische diplomaten essentieel zijn om tot een nieuwe overlegronde te komen''.

President Porosjenko kondigde eerder aan dat het overleg in Minsk afgelopen dinsdag hervat zou worden, de dag waarop een eenzijdig staakt-het-vuren in acht werd genomen. Van de kant van de pro-Russische separatisten werd dat optimisme al snel getemperd. De separatisten zouden mee willen doen aan het overleg, maar zij hadden het over afgelopen vrijdag. Zover kwam het dus niet. Tegelijkertijd wordt nauwelijks nog gevochten in Oost-Oekraïne.

Het laatste drie-partijenoverleg van Oekraïne, Rusland en de OVSE in Minsk was op vrijdag 5 september. Het toen afgesproken staakt-het-vuren werd tot afgelopen dinsdag nauwelijks nageleefd. Het is de bedoeling dat op korte termijn weer wordt onderhandeld door de Oekraïense oud-president Leonid Koetsjma, de Russische ambassadeur Zoerabov, Heidi Tagliavini van de OVSE en vertegenwoordigers van de volksrepublieken Donetsk (DPR) en Loehansk (LPR).

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: