Zo'n 500 demonstranten hebben vandaag bij het parlementsgebouw in Kiev laten weten het niet eens te zijn met de plannen van minister Natalie Jeresko van Financiën. De minister heeft afgelopen week een begroting bij het parlement ingediend, waarvan liefst een derde deel op gaat aan Defensie en het aflossen van de grote schuldenlast.
De demonstranten verbrandden namaakbiljetten van 500 hrivna en eisten dat er volgend jaar minder geld naar de oorlog in het oosten van het land gaat. Ook willen ze dat de inflatie een halt wordt toegeroepen en de regering een einde maakt aan de immense, miljarden omvattende zwarte economie waarvan wel wordt gezegd dat die zo'n 45 procent van het bruto nationaal product is.
De demonstranten lieten ook weten niet gediend te zijn van hogere belastingen voor het midden- en kleinbedrijf en verhoging van de inkomstenbelasting. Terwijl het einde van 2014 met rasse schreden nadert, moet het parlement nog altijd de rijksbegroting 2015 met een totaal aan uitgaven van 28,8 miljard euro accepteren.
Er is van alle kanten al kritiek geleverd op de plannen van het kabinet-Jatsenjoek. Zo vindt analiste Ilona Sologoub van denktank VoxUkraine dat het ontbreken van concrete plannen voor decentralisatie van de macht voor verwarring gaat zorgen. ''De kar voor het paard plaatsen'', noemt zij deze handelwijze.
De ellende in de Donbas is juist ontstaan door de centralisatie zoals die in de Sovjetperiode gebruikelijk was en die sinds de onafhankelijkheid tot op heden gehandhaafd is gebleven. De regering belooft weliswaar dat de regio's en lokale besturen meer zeggenschap krijgen over de belastinginkomsten, maar in de begroting die het pas aangetreden kabinet op de valreep gereed kreeg is daar dus niets van terug te vinden.
Maar het gaat niet alleen om de inkomsten, ook om andere zaken die nu in de hoofdzaak worden beslist. Sologoub noemt een voorbeeld: ''Het is de minister van Onderwijs die bepaalt of een school in een bepaalde plaats moet sluiten of open blijft. Daarover zou het plaatselijke bestuur moeten beslissen, of er geld naar de school gaat, of dat de weg naar het dorp verbeterd wordt en er een schoolbus naar het volgende dorp moet rijden.''
Minister Jaresko accepteert de kritiek, onder het mom dat die er altijd wel zal zijn. Zij vindt het belangrijk dat de overheidsfinanciën en de economie niet verder achteruit gaan. ''Wij gaan voor behoud van werkgelegenheid.''
Minister Aivaras Abromavicius hoopt dat het parlement de begroting snel goedkeurt, omdat hij aast op nog eens 14 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ''De internationale gemeenschap lijdt aan Oekraïense moeheid, in het buitenland hebben ze schoon genoeg van al het slechte nieuws uit ons land. Als het parlement onze begroting aan neemt, dan is dat eindelijk weer eens een positief signaal.''
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten