vrijdag 19 december 2014

Regering en separatisten praten, maar niet in Minsk

Er is nog altijd geen uitzicht op het hervatten van het vredesoverleg in Minsk. Volgens Denis Poesjilin van de Volksrepubliek Donetsk is een videoconferentie van de separatisten in Donetsk en Loehansk met de Oekraïense regering en een bemiddelaar van de OVSE vanmiddag geen akkoord opgeleverd over een datum voor het overleg in de Wit-Russische hoofdstad.

Poesjilin zei aan het einde van de middag aan journalisten dat het videogesprek ging over wat inmiddels aan voortgang is geboekt en wat alle partijen nog te doen staat. ''Dit betrof onder meer het staakt-het-vuren dat op 9 december in ging. Sindsdien is niemand gedood of gewond geraakt'', aldus Poesjilin.

De gevechten zijn weliswaar minder geworden, maar nog altijd vallen er doden en gewonden. De Nationale Veiligheidsraad meldde vanmiddag dat in het afgelopen etmaal vijf Oekraïense soldaten om zijn gekomen bij aanvallen van de pro-Russische rebellen.

Het vredesoverleg ligt stil sinds vrijdag 5 september, toen vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de EU en de OVSE voor het laatst bijeen kwamen. Er wordt achter de schermen al sinds begin december overlegd over een hervatting waarbij ditmaal ook de separatisten vertegenwoordigd moeten zijn.

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko brengt zondag een bezoek aan Kiev. Loekasjenko heeft meerdere keren aangeboden om als bemiddelaar op te treden. Het is niet bekend of zijn aanstaande bezoek hiermee te maken heeft.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: