vrijdag 19 december 2014

SBU pakt vrouw met explosieven op in Kiev

De staatsveiligheidsdienst SBU zegt woensdag een bomaanslag in het centrum van Kiev te hebben verijdeld door een jonge vrouw op te pakken die explosieven bij zich had met een kracht die vergelijkbaar zou zijn met drie kilogram dynamiet. Ze werd opgepakt toen ze op weg was naar het Onafhankelijkheidsplein. De vrouw werd al in de gaten gehouden.

Het zou gaan om Anastasia Kovalenko, afkomstig uit de stad Loehansk. Kovalenko zegt dat zij vier maanden geleden in contact kwam met ene Konstantin. ''Voordat ik uit Loehansk vertrok naar Kiev afgelopen dinsdag gaf hij me een tas met iets dat heel vervelend zou uitpakken voor de Oekraïners. Ik stapte in de bus en wist dat er explosieven in die tas zaten.

De staatsveiligheidsdienst wijst de inlichtingendienst van het Russische leger aan als schuldige, iets wat inmiddels door het ministerie van Defensie van het buurland van de hand is gewezen. In een reactie op de beschuldiging is in Rusland een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen algemeen directeur Valentin Nalivaitsjenko van de SBU. Hij wordt beschuldigd van ontvoering van journalisten van de Russische tv-zenders LifeNews en Zvezda.

Bronnen: Kyiv Post, YouTube

Geen opmerkingen: