zondag 21 december 2014

Loekasjenko belooft Oekraïne te helpen

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko beloofd te helpen om een einde te maken aan het conflict met de pro-Russische separatisten. "Ik wil dat het weer goed komt. Als ik daarbij kan helpen, dan graag'', zou Loekasjenko volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta tegen Porosjenko hebben gezegd toen hij vandaag op bezoek was in Kiev. Het wachten is op het moment waarop de vredesonderhandelingen in Minsk worden hervat.

Zowel Wit-Rusland als Kazachstan maken deel uit van de Russische douane-unie die moet uitmonden in de Euraziatische Unie, naar Russisch idee een herleving van de voormalige Sovjet-Unie. In beide landen wordt nu echter met argusogen naar Rusland gekeken, aangezien beide landen al de wacht is aangezegd als zij niet doen wat Rusland van ze verwacht.

Met zijn bezoek aan Kiev heeft Loekasjenko echter duidelijk gemaakt dat hij een meer onafhankelijke koers wil varen. Dat zou ook weleens het geval kunnen zijn met president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan die morgen naar de Oekraïense hoofdstad reist voor een ontmoeting met Porosjenko.

Bron: Associated Press

Geen opmerkingen: