woensdag 24 december 2014

Krim krijgt tijdlang geen stroom vanuit Oekraïne

Er is in toenemende mate sprake van stroomuitval op de Krim. Vanmorgen zouden ook het mobiele telefoonverkeer en andere belangrijke voorzieningen zijn uitgevallen door stroomgebrek, terwijl noodgedwongen benzinestations moesten sluiten. Het in maart door Rusland geannexeerde schiereiland is vrijwel volledig aangewezen op elektriciteit uit Oekraïne.

Vanmorgen werd daar besloten de toevoer geruime tijd stop te zetten omdat de 2 miljoen inwoners van de Krim teveel stroom gebruiken, terwijl de bevolking van het vasteland is opgeroepen zo zuinig mogelijk te zijn met stroom. Om dat af te dwingen wordt de stroomtoevoer dagelijks gedurende meerdere perioden stilgelegd.

De Oekraïense energieminister Volodimir Demtsjisjin legt uit waarom de Krim het vanmorgen geruime tijd zonder elektriciteit moest stellen. ''We hopen dat de consumenten op de Krim zich voortaan houden aan de regels die wij iedereen in Oekraïne hebben opgelegd en dat er minder elektriciteit wordt gebruikt dan tot dusver."

Het stroomtekort wordt verklaard door een kolentekort voor de Oekraïense centrales door het conflict in het oosten van het land waardoor 80 procent van de kolenmijnen stil ligt. Terwijl het land tot voor kort zelf in de stroombehoefte kon voldoen, draaien de kolencentrales nu al enige tijd op 40 procent van hun vermogen.

Maar niet alleen de inwoners van de Krim zijn nu gewaarschuwd dat ze weleens langdurig zonder elektriciteit kunnen zitten, want premier Arseni Jatsenjoek waarschuwde daar vanmorgen alle Oekraïners voor. Zeker als het flink gaat vriezen in de komende weken. ''We worden nu nog gespaard door het zachte winterweer, maar als het veel kouder wordt dan zal het aantal stroomonderbrekingen fors gaan toenemen. Er wordt momenteel met Russische leveranciers gesproken over de import van elektriciteit.

Bronnen: Reuters, Financial Times

Geen opmerkingen: