maandag 15 december 2014

'Negende hulpkonvooi bracht meer rebellen'

Er is een nieuw bataljon van rebellen gevormd in Krasni Loetsj dat vooral bestaat uit strijders die mee zijn gekomen met het negende hulpkonvooi dat vrijdagavond vanuit Rusland arriveerde in de provincie Loehansk. Dat schrijft journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek op zijn Facebookpagina. Hij meent dat het nieuwe bataljon slechts een klein separatisten uit de streek zelf omvat.

Het inmiddels negende Russische hulptransport kwam weer zonder slag of stoot Oost-Oekraïne binnen. De Oekraïense autoriteiten werden niet op de hoogte gesteld van de komst van weer een lange rij vrachtwagens, ditmaal 141. Volgens de Nationale Veiligheidsraad gaat het niet om hulpgoederen, maar worden vooral nieuwe manschappen, materieel en munitie het land binnen gebracht. De Russische autoriteiten hebben een negende transport aangekondigd, een 'kerstkonvooi'.

Het staakt-het-vuren dat sinds bijna een week nagenoeg stand houdt, werd afgelopen weekeinde geschonden door de pro-Russische rebellen in de provincie Loehansk. Timtsjoek maakt melding van urenlange beschietingen van stellingen van het Oekraïense leger nabij Loehansk en Telmanov. Hij spreekt van de inzet van ''een tactische groep van een Russische infanteriebrigade die de beschikking heeft gekregen over twee stuks artilleriegeschut''.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: