woensdag 24 december 2014

Opnieuw deel Russische gasschuld afgelost

Oekraïne heeft 1,65 miljard dollar (1,35 miljard euro) aan schulden voor openstaande gasrekeningen betaald aan Rusland. Het geld is op de rekening van Gazprom overgeschreven, zo deelde de woordvoerder van het Russische staatsenergiebedrijf Sergej Koeprijanov, vandaag in Moskou mee. Het gaat om de tweede schijf van de voor dit jaar overeengekomen terugbetaling van schulden.
 
Gazprom startte begin november de gaslevering aan Oekraïne weer op, na een onderbreking van enkele maanden. Of de gaskraan open blijft, hangt af van verdere voorafbetalingen, aldus Koeprijanov. Door het conflict tussen Kiev en Moskou rond prijzen en schulden, eist Gazprom voorafbetalingen. Eind oktober was na vijf maanden durende onderhandelingen een ‘winterpakket’ overeengekomen, dat de levering van Russisch gas aan Oekraïne in de koudste tijd van het jaar moet garanderen.

De Oekraïense gasleverancier Naftogaz loste begin november al 1,45 miljard dollar schulden af aan Gazprom. Met het nieuwe betaling zijn de leveringen voor november en december 2013 en voor april tot juni 2014 betaald, aldus Koeprijanov. De miljardenschulden voor de maanden januari tot en met maart dit jaar staan echter nog open.
Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: