vrijdag 19 december 2014

EU geeft Oekraïne voorlopig geen extra geld

Oekraïne hoeft voorlopig nog niet te rekenen op extra financiële steun uit Europa. Hoewel de EU-lidstaten tijdens hun top in Brussel afspraken om het land (financieel) te blijven steunen, zegden ze nu geen extra geld toe. Voorzitter Donald Tusk, die zijn eerste top voorzat nadat hij de Belg Herman Van Rompuy is opgevolgd, onderstreepte gisteravond na afloop van het overleg in Brussel dat een ''modern, veilig en onafhankelijk'' Oekraïne alleen mogelijk is als de EU één positie inneemt naar Rusland toe.

"Het is duidelijk dat we geen perspectief voor op lange termijn voor Oekraïne kunnen vinden, zonder een adequaat, consistent en verenigde Europese strategie naar Rusland toe.", aldus Tusk.

Eerder op de dag scherpte de EU de sancties aan die met name Rusland moeten treffen. Zo wordt het investeren op het door Rusland illegaal geannexeerde schiereiland de Krim verder aan banden gelegd en mogen Europese cruiseschepen de havens op de Krim niet meer aandoen. ,,De EU is bereid meer stappen te nemen, als dat nodig is.''

Bron: Europa Nu

Geen opmerkingen: