woensdag 31 december 2014

Terugblik 2014: de vijf meestgelezen berichten

Drie dagen na het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysian Airlines in Oekraïne berichtte Spitsnieuws dat van een bron dichtbij de Amerikaanse ambassade in Warschau was vernomen dat Nederland en de Verenigde Staten een militaire invasie zouden voorbereiden om de slachtoffers van de vliegramp te kunnen bergen. Het was het meest gelezen bericht van het afgelopen jaar op OekraïneNieuws.

Het op één na meest gelezen bericht op deze nieuwssite was dat van vrijdag 18 juli, een dag na de vliegramp. Toen beweerde rebellenleider Igor Strelkin namelijk dat de passagiers en de bemanning van MH17 al dood waren voordat het vliegtuig neerstortte. Ze zouden vergiftigd kunnen zijn, meende hij.

Ook het derde bericht had met de vliegramp te maken. Op zaterdag 20 juli viel op OekraïneNieuws te lezen dat ene Carlos, die zichzelf een verkeersleider noemde, twitterde dat er maar twee Oekraïense straaljagers gesignaleerd waren in de buurt van de Boeing. Nog altijd speculeren Russische media over een Su-25 die het passagiersvliegtuig zou hebben neergeschoten.

Het vierde meestgelezen bericht dateert van maandag 1 september: de Russische president Vladimir Poetin zou toenmalig voorzitter José Manuel Barroso in een telefoongesprek hebben gedreigd dat hij ''binnen twee weken'' zijn leger in Kiev zou kunnen hebben.

Ook het vijfde bericht gaat over Poetin. Op donderdag 18 september bericht de Süddeutsche Zeitung dat de Oekraïense president Petro Porosjenko een soortgelijk dreigement heeft ontvangen. Poetin zou gezegd hebben dat hij ''over twee dagen'' zowel Kiev als Warschau, Riga, Vilnius, Tallinn en Boekarest binnen kunnen vallen ''als ik dat wil''.

Bron: OekraineNieuws

Geen opmerkingen: