maandag 15 december 2014

Medvedev: '2015 wordt dramatisch voor Oekraïne'

De Oekraïense economie heeft veel te danken aan Rusland. Dat schrijft de Russische premier Dmitri Medvedev vandaag in een opiniestuk in de krant Nezavisimaja Gazeta. Hij acht een bankroet van het buurland vanwege de hoge schuldenlast ''best mogelijk'' en voorziet een volledige ineenstorting van de sociale en economische structuur.

Of dat de schuld van Rusland is? ''Ach, elke stap die Rusland maakt kan negatief worden uitgelegd. Expansie, afhankelijkheid. Het is ook precies wat nu gaande is. Daarbij wordt echter geen rekening gehouden met de banen en het inkomen van de Oekraïners en de belastingen die de Oekraïense staatskas moeten vullen. De waarheid is dat de economie van het onafhankelijke Oekraïne goeddeels leunde op Rusland. Ons land heeft er voor vele honderden miljarden geïnvesteerd en zachte leningen verstrekt.

Volgens Medvedev heeft Oekraïne door de jaren heen alleen al door de lage gasprijs 82,7 miljard Amerikaanse dollar bespaard. ''De andere republieken van de voormalige Sovjet-Unie hebben dat voordeel nooit gehad. We hebben de Oekraïens economie niet alleen gesteund, we hebben er zelfs voor gezorgd dat die kon bestaan. Geen enkel ander land had twintig jaar lang zoveel cadeau gegeven als wij hebben gedaan.''

Maar het is stank voor dank, aldus de Russische premier. ''De Oekraïense regering heeft dat nooit zo willen zien.'' En nu zit ze met de gebakken peren. ''Het komende jaar gaat de historie in als het moeilijkste en meest tragische ooit. Het lijkt er op dat onze buren de ellende van de jaren '90 opnieuw door moeten maken. Dat is geen door het Kremlin bedacht verhaal, maar de realiteit.'' Rusland heeft 33 miljard dollar uit staan in Oekraïne in de vorm van bankkapitaal, leningen en het geld dat Gazprom nog tegoed heeft.

De Oekraïense regering geeft volgens Medvedev de boodschap af dat het allemaal goed komt dankzij de Europese keus die het land gemaakt heeft, het associatieverdrag met de Europese Unie en de wens om los te komen van Rusland. Hij meent echter dat ''veel problemen juist begonnen zijn toen de regering in Kiev, daartoe aangemoedigd door het Westen, zich minder afhankelijk tegenover Rusland ging opstellen.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: