dinsdag 16 december 2014

Porosjenko wil meer steun vrijlating Savtsjenko

President Petro Porosjenko vindt dat het Westen moet helpen om de Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko vrij te krijgen. Savtsjenko meldde zich afgelopen zomer aan bij een vrijwilligersbataljon dat in Oost-Oekraïne de strijd had aangebonden met de pro-Russische separatisten. Ze werd al snel gevangen genomen en geblinddoekt de Russische grens over gebracht.

Savtsjenko zit nu al maanden in een psychiatrische inrichting in de buurt van Moskou. Ze wordt verdacht van moord op een Russische journalist die om het leven kwam bij gevechten in de buurt waar zij ook was. Eind oktober werd Savtsjenko voor de Moederlandpartij van Timosjenko in het Oekraïense parlement gekozen.

Oekraïne probeert haar vrij te krijgen, maar de Russische autoriteiten willen daar niets van weten. Anders dan bij oud-premier Joelia Timosjenko tijdens haar twee jaar durende gevangenschap heeft het Westen nog geen pogingen ondernomen om Savtsjenko vrij te krijgen.

Uit protest tegen haar gevangenschap is Savtsjenko sinds gisteren in hongerstaking vanwege haar slechte gezondheid. Zij wilde onderzocht worden door een kno-arts, maar dat werd geweigerd. De jonge Oekraïense heeft na een bezoek van een arts van het Russische ministerie van Volksgezondheid inmiddels wel medicijnen gekregen. Haar advocaten proberen haar over te halen om weer te gaan eten.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform

Geen opmerkingen: