woensdag 31 december 2014

Rebellen geven strijd om luchthaven voorlopig op

De pro-Russische rebellen hebben het na twee dagen aanvallen voorlopig opgegeven om de luchthaven van Donetsk te veroveren. Ze hebben zich teruggetrokken. In de afgelopen dagen probeerden ze de Oekraïense militairen te verdrijven uit het dorp Opitne en van de ringweg om de stad. Dat meldt journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek vanmorge

Bij de aanvallen werden zes soldaten gedood en raakten er drie gewond, aldus een mededeling van het vrijwilligersbataljon Azov. Aan de kant van de rebellen zouden veertien doden gevallen zijn. De rebellen proberen al sinds de zomer tevergeefs de luchthaven te veroveren. Van het vliegveld dat voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012 grondig werd vernieuwd is inmiddels weinig tot niets meer over, maar het bezit ervan is vooral een strategisch belang en een kwestie van prestige geworden.

Volgens Timtsjoek brengen de rebellen steeds meer artillerie, tanks en pantservoertuigen richting Pervomaisk en Artemivsk, net even buiten de bufferzone van vijftien kilometer. Ook wordt daar steeds meer munitie en brandstof naar toe gebracht. Begin september werd in Minsk afgesproken dat zowel de rebellen als het leger een bufferzone van vijftien kilometer in acht moeten nemen waarbinnen zich geen zware wapens mogen bevinden.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: