zondag 21 december 2014

Leger in Oost-Oekraïne kost 5 miljoen euro per dag

De Oekraïense regering ziet zich genoodzaakt om de uitgaven voor het leger verder op te voeren en meer soldaten op te roepen. Dit zei president Petro Porosjenko gisteren tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Dit jaar is ruim 4,4 miljard euro uitgegeven aan de Defensie, maar liefst 2,8 miljard euro meer dan het bedrag dat in de landbegroting was opgenomen. Ook voor volgend jaar wordt uitgegaan van die 4,4 miljard, ofwel 5 procent van het bruto nationaal product.

Het is een zware last voor het land dat niet alleen getroffen is door het oorlogsgeweld, maar ook nog eens te kampen heeft met een economische crisis en een scherpe waardedaling van de hrivna. De reserves aan buitenlandse valuta daalden van 13,3 miljard in maart van dit jaar naar 7,4 miljard euro eind november.

De strijd tegen de pro-Russische separatisten kost de staat elke dag ruim 5 miljoen euro, aldus president Porosjenko. Wie volgend jaar wordt opgeroepen voor militaire dienst hoeft niet meteen naar het oorlogsgebied in het oosten van het land, beloofde hij. Dat gebeurt pas nadat ze voldoende zijn getraind.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: