woensdag 31 december 2014

Peiling: Maidan belangrijkste moment van 2014

Maidan is volgens veel Oekraïners hét politieke moment van 2014, zo blijkt uit een opiniepeiling van de Ilko Koetsjeriv Foundation en Razoemkov. President Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek worden genoemd als de belangrijkste politici van het bijna voorbije jaar en de verdreven president Viktor Janoekovitsj als de grootste teleurstelling.

Voor 40,8 procent van de ondervraagde Oekraïners vormde het anti-regeringsprotest van Maidan de belangrijkste gebeurtenis, terwijl 30 procent koos voor het conflict in Oost-Oekraïne. Verder koos 5,3 procent voor de presidentsverkiezingen van mei, tegen 4,6 procent voor de annexatie van de Krim door Rusland.

Daarna volgden nog de ondertekening van het associatieverdrag met de EU, het einde van de regering-Janoekovitsj en het doodschieten van honderd betogers van Maidan. Een kleine groep (0,4 procent) sprak over de burgeroorlog in het oosten van het land, iets waar de overgrote meerderheid niets wil weten. De deelnemers aan de peiling kregen geen keus voorgelegd, maar ze konden zelf de gebeurtenissen noemen die de meeste indruk op ze hebben gemaakt.

Een kwart van de ondervraagden (25,5 procent) noemde president Porosjenko als de Politicus van het Jaar, gevolgd door premier Jatsenjoek met 14,7 procent. Veel lager (4 procent of minder) scoorden andere politici als Oleh Liashko van de Radicale Partij, burgemeester Andrei Sadovi van Lviv en de voormalige parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov. Oud-premier Joelia Timosjenko en de huidige burgemeester van Kiev Vitali Klitsko moesten het stellen met respectievelijk 1,4 en 1,2 procent.

De teleurstelling van het jaar werd de verdreven president Janoekovitsj. Onbetwist, want met 32,4 procent bleef hij ver voor op de huidige president Porosjenko (17 procent), premier Jatsenjoek (8,6 procent), Liashko (5,4 procent), Timosjenko (3,4 procent), Klitsjko (3,3 procent) en partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda (2,7 procent).

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: